Madoplevelser og foredrag – det kan du opleve

Samsø Råvarefestival præsenterer flere foredrag, workshops, madoplevelser og gode snakke med vore samske producenter i løbet af weekenden. Er du nysgerrig efter at finde ud af, hvad der gemmer sig i det samske råvare og madunivers, så følg med her:

 

Følg den røde ballon:

Du har igennem hele festivalen, mulighed for at høre, den enkelte standholder og producents historie om netop deres virksomhed eller produkt. Når du ser den store røde ballon svæve ved en af standene, er du velkommen til at komme over og sammen med Samsø Råvarefestivals egen Jakob Buchbjerg, dykke ned i en af mange spændende historier fra Samsø.

“De røde ballon-samtaler” foregår på festivalspladsen, løbende igennem hele weekenden og er gratis.

 

Foredrag med Lone Landmand:

Lone er udover økologisk landmand, også forfatter til flere bøger, aktiv blogger og fødevaredebattør.
Hun er mejeriingeniør, agrarøkonom og merkonom i økonomistyring. Har tidligere undervist i mikrobiologi, statistik og levnedsmiddeltoksikologi, været konventionel landmand med svineproduktion og plads i Danish Crowns repræsentantskab, er nu økologisk landmand, vinmager og forfatter.

Kom og hør om værdierne bag livet på gården, om jorden og alle dyrene. Kom og nyd Lones smukke billeder og hør hvem der vender kragerne ?
Skal der arbejdes til køerne kommer hjem ?
Hvor ligger asfaltvejen ?
Sparkes der dæk ?
Lægges alle æg i én kurv og bliver der knejset med nakken ?
Finder grise sig i, at der kastes perler for dem ?
Har naboen en større traktor ?
Græder man over spildt mælk – vander man høns ?
Hvor mange svaler skal der til for at gøre en sommer ?

Du kan læse mere om Lone Landmand og Søren Sørøvers liv på gården her.

Arrangementet foregår i Kultursalen lørdag kl. 11.00-12.30 og arrangeres i samarbejde med Økologisk Samsø. Entre 50 kr. Billetter kan købes her  og v/indgangen.

Venner af Økologisk Samsø, kan købe billetten til halvpris v/indgangen. Medlemskab skal kunne dokumenteres.

 

 

 

 

Oplæg om SMAG og VILD MAD med Thomas Laursen og Lisbeth Ankersen:

Lisbeth og Thomas fortæller om smag og anvendelsesmuligheder af planterne i den samske natur, samt de råvarer der dyrkes på øen. De fortæller om, hvordan man kan bruge ”det vilde” som en slags ”ekstra supermarked” – og hvordan tilberedning, terroir og årstider giver smagsforskelle i de vilde planter. Thomas vil fortælle, hvordan man finder de vilde planter og kommer i gang med at anvende dem. De vil begge tale om forskellige tilberedningsmetoder – Thomas ud fra et kokke-perspektiv – Lisbeth ud fra smagsperspektivet.

De vil tilberede og servere følgende smagsprøver, baseret på samske råvarer og den samske natur:

Asparges med røgede urter – kartofler med strandplanter – Jordbær med myrer

Lisbeth er kemiker, supersmager og fuldblods smagsnørd. Thomas er, udover at være stifter af Wildfooding, eventmager, urtesamler, opskriftsudvikler og leverandør af urter til Noma, AOC og meget andet. Du kan læse mere om Thomas Laursen her. og Lisbeth Ankersen her.

Arrangementet foregår i Kultursalen søndag  kl. 11.00-12.30. Entre 50 kr. Billetter kan købes her  og v/indgangen.

 

 

 

Smagsskattejagt i samarbejde med Smag for livet:

Hvad er umami, hvordan opleves flavour og hvilken betydning har farver for din oplevelse af mad? Kom til en sjov og involverende SKATTEJAGT med Smag for Livet, hvor du får mulighed for at gå på jagt efter Samsøs råvarer og blive overrasket over hvordan du oplever mad med dine sanser. Du vil lære dine sanser bedre at kende og du vil være med til at finde ud af, hvad der gør Samsøs råvarer og mad så spændende.

Skattejagten er udviklet af Marie Damsbo-Svendsen og Julia Sick, som begge er smagsambassadører for Smag for Livet. Smag for livet er et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som central drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme, læring, dannelse og madhåndværk med det formål at skabe muligheder for et bedre og rigere liv for den danske befolkning. Du kan læse mere her.

Smagsskattejagten foregår Lørdag fra 10.00-13.00 og søndag fra 10.00-12.00. Skattejagten er gratis at deltage i, den tager ca. 20 min og henvender sig til alle aldersgrupper, men primært børn på 6-13 år + deres forældre.

 

Hvordan laver du din egen kryddersnaps med urter fra den samske natur:

Samsø naturskole hører under Samsø kommunes naturafdeling og er bla. ansvarlig for pleje af naturområder. Vi er så heldige at naturvejleder Bjarne Manstrup, som er en indlevende og involverende fortæller, kommer og videregiver gode råd og tips til hvordan du laver din egen kryddersnaps, men også hvilken urter du kan bruge til dette og hvor de er, at finde, i den samske natur.

Arrangementet foregår på festivalspladsen søndag kl. 10.00-10.30 og er gratis.

 

Åbne mark arrangementer i samarbejde med Samsø Råvarefestival:

  • Lørdag fra 05.30 – 09.30: Fra jord til bord hos kartoffelavler Klaus Koch på Brundbyvej 17. Kom og følg processen, når som helst ml. 05.30 – 09.30. Aflyst hvis det regner. OBS! Ikke på festivalpladsen.

 

  • Søndag 09.00-10.00: Fra jord til bord hos aspargesavler Erik Møller på Kongevejen 2. Kom og prøv at stikke asparges, når som helst ml. 09.00-10.00. OBS! Ikke på festivalpladsen.

 

  • Søndag 10.00 – 12.00: Åben vinmark hos Samsø Vin Syndikat. Kom og hør historien bag og få samtidig en rundvisning på vore marker. Alstrup 4. OBS! Ikke på festivalpladsen.